skip to Main Content

EU koster Danmark milliarder

Det er en myte, at vi ikke kan klare os økonomisk udenfor EU. Faktisk koster EU-medlemskabet danskerne milliarder af kroner hvert år.

Når talen falder på en udmeldelse af EU hører vi ofte, at Danmark ikke kan klare sig økonomisk udenfor EU. Eksempelvis påstås det, at 500.000 danske arbejdspladser skyldes EU’s indre marked.

Men dette er forkert. Det er rigtigt, at mange danske arbejdspladser er afhængige af, at vi kan handle med de andre EU-lande. Men lande som Norge og Schweiz, som står udenfor EU handler jo også med EU-landene, ligesom EU-landene også handler med lande udenfor EU.

Melder Danmark sig ud af EU vil vi altså fortsat bevare de arbejdspladser, som kommer fra samhandel med EU, enten ved at Danmark melder sig ind i en af de eksisterende handelsaftaler, som lande udenfor EU har, hvad enten det er EFTA eller EØS eller en tredje vej alt efter, hvad briterne forhandler sig til efter Brexit.

Udenfor EU kan vi også spare nogle af de mange milliarder EU hvert år koster os i kontingent. I 2018 er der således afsat hele 21,06 milliarder på finanslovsforslaget, hvilket er en stigning fra 2017 på 6,5 procent og hele 12,1 procent siden 2016. EU-medlemskabet bliver altså dyrere og dyrere.

Danmark modtager også penge fra EU, men dette beløber sig typisk til mellem 10 og 11 milliarder. Vi har altså et årligt underskud på ca. 10 milliarder. Samtidig er det også værd at bemærke, at vi ikke selv bestemmer, hvad de 10-11 milliarder vi modtager retur fra EU skal bruges til. Det bestemmer EU. De er kort sagt udenfor demokratisk kontrol.

Endelig er det også vigtigt at slå fast, at udenfor EU vil vi også kunne få flere indtægter og mere handel. Eksempelvis vil vi stå udenfor EU’s dyre toldmure, som betyder, at vi kan handle mere med resten af verden. Vi vil også genvinde retten til vore egne fiskeriressourcer og derved genvinde arbejdspladser og eksportindtægter.

Kort sagt, så er der ingen økonomiske grunde til at frygte Daxit – en dansk udmeldelse af EU!

I pjecen “EU – et dyrt bekendtskab” kan du læse mere om EU’s toldmure, samhandel og betydning for økonomien.

Læs pjecen her

Back To Top