skip to Main Content

Masser af samarbejde uden for EU

DAXIT samarbejde uden for EU
De nordiske flag

Udenfor EU vil vi kunne øge det nordiske samarbejde og stadigt være EU’s gode nabo.

Kan lille Danmark klare sig alene uden for EU? Sådan ynder EU-tilhængerne at spørge, når talen falder på en dansk udmeldelse af EU. Men spørgsmålet er forkert. Danmark skal ikke klare sig alene, selvom vi melder os ud af EU. Der er nemlig masser af muligheder for samarbejde og samhandel uden for EU.

Først og fremmest kan vi udvide det nordiske samarbejde. Tilsammen er de nordiske lande verdens 11. største økonomi, og landene har allerede i dag et godt samarbejde i Nordisk Råd.

Eksempelvis er man lige blevet enige i Nordisk Råd om at øge samarbejdet for at undgå terror i de nordiske lande.

Med øget nordisk samarbejde kan Norden igen blive en progressiv stemme på verdensplan, når det gælder emner som udvikling, fredsarbejde, miljø og klima frem for, at EU i stigende grad overtager magten på disse områder.

Samtidig kan vi fortsat handle og samarbejde med de andre EU-lande. Det kan være via EFTA-samarbejdet, som sikrer handel med de andre EU-lande på en lang række områder, som er den model Schweiz har i dag. En anden model kan være den norske EØS-model, som dog giver EU større indflydelse i Norge end den schweiziske, som derfor er at foretrække.

Udover det nordiske samarbejde og EFTA/EØS er der også mulighed for at styrke samarbejdet i FN og Europarådet.

I Folkebevægelsen vil vi ikke lukke os selv inde ved en udmeldelse. Vi vil i stedet være EU’s gode nabo og vi vil fortsat sikre et samarbejde, som betyder, at vi kan rejse i de andre lande og arbejde og studere på værtslandet vilkår.

Endnu ved vi ikke, hvilken model for samarbejde Storbritannien får med EU, og om en tilsvarende model vil være til gavn for Danmark. Men vi ved, at der er masser af alternative modeller, hvor vi både kan melde os ud af EU og være EU’s gode nabo.

Back To Top