skip to Main Content

Brexit vandt, fordi den britiske EU-modstand er bred!

DAXIT – Træsko-lave-broch-bill-cash
Sir Bill Cash modtog Folkebevægelsens internationale træskopris på vegne af de britiske folk.

Den britiske nejside var både politisk bred og mangfoldig. Modsat det billede, som medierne har tegnet herhjemme.

Mange såkaldte eksperter har prøvet at tegne et ensidigt billede af de britiske EU-modstandere, men når over 50 % af vælgerne stemmer nej til EU, så kan man ikke sige, at det kun skyldes et enkelt parti eller en bestemt type borgere.

Mennesker fra alle samfundslag og med forskellige baggrunde og politiske holdninger stemte nej til EU.

Der var socialister, grønne, labour-folk, liberale og konservative blandt Leave-stemmerne, ligesom der både var fagforeninger og virksomheder på nejsiden. Uden denne brede opbakning var resultatet aldrig blevet et britisk nej til EU. Selv i den britiske regering var der flere ministre, der aktivt kæmpede for et nej til EU, og blandt Labours politikere var der også tidligere ministre.

De britiske EU-modstandere havde også forskellig etnisk baggrund. En af de britiske ministre, der gik imod partilinjen, var i øvrigt Priti Patel, hvis familie stammer fra Indien og Uganda. I nogle af Storbritanniens mest etnisk sammensatte områder såsom Slough og Luton stemte vælgerne for britisk udmeldelse. Meget tyder altså på, at det snarere var sociale og demokratiske forhold end etniske, som afgjorde valget.

De britiske EU-modstandere har da også gentagne gange påpeget, at mange briter med indvandrerbaggrund stemte nej ud fra præcis de samme årsager som andre briter. De ville tage magt tilbage fra EU og styrke demokratiet i Storbritannien. Vote Leave-kampagnens hovedslogan var i øvrigt også ”take back control”.

Ønsker man en dansk udmeldelse er der også brug for at opbygge en stærk tværpolitisk Folkebevægelsen mod EU.

Back To Top